De zon was langer weggeweet, maar deze dagen komt hij weer tevoorschijn. Dit gecombineerd met de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen doet meer en meer mensen denken aan het aanschaffen van zonnepanelen. Het wordt daarnaast steeds vaker in het nieuws gezien en meer mensen nemen er een aantal. Dus hebben jullie al zonnepanelen?

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. Zonnecellen zijn gemaakt van silicum, wat alleen stroom geleid wanneer er licht opvalt. Wanneer er zon op het paneel valt, ontstaat een elektrische stroom tussen de positieve lading boven op de cel en een negatieve lading onder de cel. Dit wordt gelijkstroom genoemd. Een omvormer zet deze stroom daarna om in wisselstroom, oftewel wat uit een stopcontact komt.

Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn misschien wat prijzig om te kopen, maar ze gaan wel lang mee. Ongeveer wel 10 tot 20 jaar lang blijven de zonnepanelen goed werken. Er kan dus lang genoten worden van de zonnepanelen. Het geld kan op worden gehaald door middel van gebruik van de zonnepanelen, wat niet al te moeilijk is. Daarnaast blijven de prijzen van zonnepanelen dalen. De zon doet het werk en die schijnt toch dagelijks. Het is een veilige en efficiënte manier van energie opwekken.

Het is bewezen dat bezitters van zonnepanelen bewuster omgaan met de stroom die zij opwekken. Ook zijn ze beter voor het milieu. Zonnepanelen veroorzaken geen broeikasgassen, waardoor deze uiteindelijk beter zijn dan andere energiebronnen. Een huis met tien zonnepanelen kan wel tot 1400 kilo CO2 per jaar besparen. Wanneer de zonnepanelen toe zijn aan vervanging, worden deze voor 90% gerecycled, ook weer goed voor het milieu.

De waarde van huizen neemt toe na het plaatsen van zonnepanelen. Voor het plaatsen ervan, is het mogelijk om in aanmerking te komen met een subsidie. Zonnepanelen in Hilversum kunnen hiervan bijvoorbeeld genieten.

Nadelen zonnepanelen

Elk voordeel brengt nadelen met zich mee, helaas. Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld op een bepaalde manier op het dak zitten. De beste kant is gericht naar het zuiden toe. Op een schuin dak kan deze kan niet altijd zelf gericht worden. Zonnepanelen horen daarnaast met regelmaat gecontroleerd en schoongemaakt te worden. Voor de meeste mensen betekent dit dat er iemand ingehuurd hoort te worden. Als laatst vinden de meeste mensen zonnepanelen niet zo mooi. Het zal niet altijd gezien worden, maar wanneer het niet recht gelegd wordt, kan het wat rommelig overkomen. Deze nadelen zullen voor de meeste mensen niet zwaarder wegen dan de voordelen.

Dus, wanneer komen de zonnepanelen bij jullie op het dak?

- A word from our sposor -

spot_img

Hebben jullie al zonnepanelen?