Kleren kunnen gemaakt worden van vele soorten materialen. Al deze materialen hebben andere behoeften. Elk type wasgoed heeft dan ook zijn eigen wasmiddel. Eén blik op het gangpad in de winkel zegt al genoeg over hoeveel type wasmiddelen er zijn. Is het echt nodig om voor elke was een ander type wasmiddel te gebruiken? Of kan het allemaal gewassen worden met hetzelfde wasmiddel. Hier staat het antwoord.

Wasmiddel

Het antwoord in het kort: het is toch wel aan te bevelen om voor elk soort wasgoed zijn eigen wasmiddel te gebruiken. Dit komt door de samenstelling van wasmiddel. Neem bijvoorbeeld de samenstelling van wasmiddel voor witte was. Hierin zitten stoffen en bleekmiddelen om de was optisch witter te laten lijken. Het geldt voor zowel vloeibaar als voor poeder wasmiddel.  Om deze reden zullen andere kleuren vervagen wanneer zij worden gewassen met wasmiddel voor witte was. In andere gevallen, zoals bij zijde en wol, kan het gehele materiaal aangetast worden wanneer zij worden gewassen met een niet- passend wasmiddel. Een fijnwasmiddel is beter voor dit soort stoffen, aangezien hier geen bleekmiddel in zit en deze pH- neutraal zijn.

Voor gekleurde was bestaat wasmiddel gemaakt met kleurbeschermers. Er is niets meer vervelend dan mooie kleuren die heel vervaagd worden wanneer zij teveel gewassen worden met het verkeerde wasmiddel. Zwarte kleren kunnen trouwens ook gewassen worden met wasmiddel gemaakt voor kleurwasgoed. Er zitten geen bleekmiddelen in dit wasmiddel, waardoor de

Temperatuur

De was temperatuur is zeker belangrijk om mee te nemen tijdens het wassen. Was dus niet alles op dezelfde temperatuur. Een reden hiervoor is dat verschillende bestanddelen pas actief worden bij een bepaalde temperatuur. Een lagere temperatuur, bijvoorbeeld 30 °C tot 40 °C is perfect voor wol. Lager of hoger zal ervoor zorgen dat het wol gaat krimpen.

Het is mogelijk om kleren te wassen op een lagere temperatuur met het ‘foute’ wasmiddel. De eerder genoemde bleekmiddelen in witte wasmiddelen worden pas actief bij 40 °C. Andere kleuren behalve wit kunnen met dit wasmiddel wel gewassen worden bij een lage temperatuur. Aanbevolen wordt om dit niet te vaak te doen, omdat de kleur nog steeds kan vervagen.

Vloeibaar of poeder

Naast de verschillende types wasmiddel, bestaan er nog andere manieren om de kleren te wassen. Is het beter om poeder of om vloeibaar wasmiddel te gebruiken? Vloeibaar wasmiddel houdt de kleuren van de kleding het mooist. Daarnaast lost dit type sneller en blijft de wasmachine schoon na het wassen. Dit zijn nadelen van waspoeder. Resten van het poeder kunnen namelijk achterblijven. Wel is waspoeder zeer geschikt voor lastige vlekken.

Kopen

Op plein.nl is het mogelijk om allerlei verschillende soorten wasmiddel te bekijken en om deze te kopen voor een goede prijs. Zo blijft al het wasgoed in de beste staat.

- A word from our sposor -

spot_img

Zal al die verschillende wasmiddelen echt nodig?