In de huidige wereld heb je onwijs veel veranderingen en gebeurtenissen. Die moeten natuurlijk allemaal gestructureerd worden, anders zullen wij ons snel bevinden in een wereld vol chaos. Het structureren van veranderingen en het brengen van orde in de chaos zijn twee van de functies van het recht, dat weet je misschien al wel. Maar met het veranderen van de wereld brengt zich nog meer mee. Dit komt omdat er ook nieuwe rechtsgebieden zijn ontstaan door de jaren heen. In deze blog vertellen we je wat over al die verschillende rechtsgebieden. We gaan daarbij in op hoe ze genoemd worden, hoe je hierin werkzaam wordt en wat het natuurlijk allemaal omvat.

Letselschade

Dit is een van de meer bekende werkzaamheden die je kunt hebben als jurist. Voor de niet-juridisch aangelegde wordt dit gezien als een groot deel van de werkzaamheden van de advocaat. Iemand heeft schade geleden door het toedoen van een andere partij en de advocaat dient een claim in. De schade kan zich voordoen in vele vormen, maar er wordt altijd een vergoeding geëist. Dit is natuurlijk letselschade. Een advocaat of jurist werkzaam in de letselschade kan dit doen voor particulieren, voor bedrijven en ook voor de partij die de claims ontvangt. Zo kan hij of zij dit bijvoorbeeld doen voor een verzekeringsmaatschappij. De claim wordt bestudeerd of opgesteld, de regelingen die van toepassing zijn worden bekeken, er wordt onderzoek gedaan naar de situatie, er worden eventueel precedenten gezocht en ga zo maar door; een letselschade advocaat doet het allemaal.

Omgevingsrecht

Als een advocaat die werkzaam is in het omgevingsrecht zul je je veel moeten bezighouden met alles wat er in de omgeving gebeurt, zoals je al hebt kunnen raden. Je moet je bezighouden met vergunningen, geluidsoverlast, het regelen van contact met de gemeente, het voldoen aan normen omtrent milieu en dergelijke en ga zo maar door. Je zult vooral heel veel contact hebben met de gemeente en de provincie in de meeste gevallen. 

Strafrecht

Als strafrechtadvocaat verdedig jij verdachten. Dit kan in allerlei gevallen zijn. De verdachte is niet per definitie schuldig, pas tot het tegendeel is bewezen. Daarnaast is het zo dat je als strafrechtadvocaat er voor moet zorgen dat je cliënt de beste deal krijgt die er mogelijk is. Pleiten voor de rechter, de zaak onderzoeken, onderhandelen met de Officier van Justitie, het hoort er allemaal bij en als strafrechtadvocaat kom je het allemaal tegen. 

- A word from our sposor -

spot_img

Welke rechtsgebieden heb je?