Wespen, bijen, mieren, kakkerlakken en Vlooien. Dit zijn allemaal insecten die de meeste Nederlanders liever links laten liggen en sommige zijn er zelfs erg bang voor. De meeste insecten fobieën komen voor bij spinnen of wespen. En laten we nou eerlijk zijn, het zijn ook geen fijne beestjes om om je heen te hebben of om in je huis te hebben. Maar zonder spinnen zouden we heel erg veel muggen en vliegen hebben en zonder bijen zouden de bloemen niet meer zo mooi groeien en zouden we geen honing meer hebben. Kortom, we kunnen toch ook echt niet zonder al die insecten!
Het proberen waard?
Insecten zijn niet alleen noodzakelijk voor de wereld, je kan ze zelfs eten! En dit wordt steeds populairder in Nederland. Via onderzoeken is van ruim 2.000 insecten vastgesteld dat ze veilig te eten zijn. In Nederland en België zijn er een beperkt aantal insecten die beschikbaar zijn en worden gegeten. In de rest van wereld is het aantal soorten dat beschikbaar is, veel groter. Als eerst misschien wel de meest bekende insect soort die je kan eten, de meelworm! De meelworm is de larve van de meeltor (Tenebrio molitor). Deze kever behoort bij de familie van zwartlijven of Tenebrionidae. De kever zelf is niet zo bekend. De larve (meelworm) is veel bekender en is een belangrijke bron van voedsel. De meelworm wordt gekweekt op een mengsel van tarwe, tarwezemelen en groenten, zonder toevoeging van enige groeipromotor of chemicaliën. Het is ook heel eenvoudig om zelf thuis meelwormen te kweken.
Krekels en sprinkhanen
De krekels kan je vinden in twee soorten. Het zijn de huiskrekel en de bandkrekel. Huiskrekels hebben het hoogste eiwitpercentage van alle in Nederland beschikbare insecten, namelijk 70%. Bij de bandkrekels ligt dit percentage op 59%. Krekels kan je in zijn geheel eten en smaken nootachtig. Krekels worden in afsluitbare kratten gekweekt en krijgen dan met name groenten te eten. Ook van de sprinkhanen zijn er verschillende soorten te koop. Je hebt de Europese, de Amerikaanse en de Afrikaanse sprinkhaan. De sprinkhanen zijn arbeidsintensief om te kweken, omdat ze een paar keer per dag vers gras nodig hebben. Ook leven ze het liefst bij hoge temperaturen van meer dan 30 graden. Let op dat je bij sprinkhanen altijd eerst de pootjes en de vleugels verwijderd, voordat je ze eet. Deze kan je namelijk niet opeten. Net zoals de krekel zit er in de sprinkhaan ook erg veel eiwitten en kan het dus een goede aanvulling op je “normale” eten zijn. Durf jij het aan?