Als je 18 jaar wordt, val je niet meer onder de ziektekostenverzekering van je ouders. Je bent dan zelf verplicht om een polis af te sluiten. Voor sommige mensen kan dit een moeilijke opgave zijn, omdat er namelijk veel te kiezen valt. Dat geldt ten eerste al voor het grote aantal zorgverzekeraars en daarna moet je nog weten hoe een zorgverzekering opgebouwd is. Geen wonder dus dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Om licht in de duisternis te scheppen, zullen we in dit artikel uitleggen hoe je een zorgverzekering afsluit die niet alleen voordelig is, maar die ook bij je zorgvraag aansluit.
Wat moet je en wat mag je kiezen voor je zorgverzekering
Een zorgverzekering is verplicht omdat we in Nederland een stelsel hebben waarbij we met elkaar en voor elkaar de kosten van de zorg dragen. Daardoor blijft de zorg niet alleen toegankelijk voor iedereen, ook zorgen we ervoor dat de kwaliteit van de zorg hoog blijft. Het betekent echter niet dat iedereen dezelfde verzekering moet afsluiten, integendeel zelfs. Je zorgverzekering bestaat uit twee onderdelen: het verplichte deel en het vrijblijvende deel. Binnen het verplichte deel kun je kiezen uit meerdere opties. Waarom is dit? Omdat je op deze manier je verzekering zo goed mogelijk kunt afstemmen op wat je denkt nodig te hebben. Dit heeft voornamelijk te maken met de vraag in hoeverre je zorg wilt afnemen bij partijen waar je zorgverzekeraar geen contract mee afgesloten heeft. Je kunt er dan voor kiezen om een pakket te nemen dat geen, een deel of alle bijkomende kosten vergoedt wanneer je zorg afneemt bij deze niet-gecontracteerde partijen. Kies dus wat handig is.
Welke aanvullingen denk je nodig te gaan hebben in 2025?
Als je een ziektekostenverzekering afsluiten gaat, kun je, nadat je de basisverzekering gekozen hebt, nog aanvullende verzekeringen toevoegen. Met deze pakketten kun je je verzekering zo goed mogelijk afstemmen op jouw zorgvraag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een polis voor je tandarts. Weet je nu al dat je regelmatig iets hebt bij de tandarts, dan is het verstandig om deze verzekering te nemen. Dat geldt ook voor andere zorg die goed planbaar is. Wanneer je nu dus al weet dat je volgend jaar fysiotherapie of psychische zorg wilt gaan afnemen, dan is het goed om je daar alvast extra voor te verzekeren. Op die manier kun je goede zorg krijgen, voor een betaalbare prijs. Bekijk daarom altijd alle aanvullingen even zodat je precies die pakketten kunt kiezen die je nodig hebt. We raden je ook aan om aan het eind van het jaar je verzekering weer even langs te lopen om te bekijken of je het jaar daarop nog altijd met hetzelfde pakket uit de voeten zult kunnen.
Wat als je maandelijkse premie wel erg hoog begint te worden?
Mocht je moeite hebben met het ophoesten van de kosten die een zorgverzekering met zich meebrengt, dan is het goed om te weten dat je ook zorgtoeslag kunt aanvragen. Deze tegemoetkoming van de Nederlandse overheid kun je ontvangen wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens zit. Op die manier moet het mogelijk zijn om alle kosten te betalen. Let er wel op dat je altijd een eigen risico moet betalen, dus zorg ervoor dat je altijd een buffer van een paar honderd euro achter de hand houdt. Het is namelijk niet verstandig om te bezuinigen op je gezondheid. Die is namelijk meer waard dan je in geld kan uitdrukken.