Voor korte vaartochten zijn rubberboten ideaal. Doordat de boten zo compact zijn kunnen ze gemakkelijk worden vervoerd met de auto en kun je vrijwel overal in Nederland gaan varen. Wist je dat er drie verschillende soorten rubberboten bestaan? Ondanks dat je van een afstand niet veel verschil kan zien tussen de verschillende rubberboten die er bestaan, zul je bij de aanschaffing van een rubberboot zeker de verschillen ervaren. Hieronder vind je de kenmerken van de soorten rubberboot en worden de voor- en nadelen besproken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een RIB of een stootwillen.

Een RIB: wat houdt het in?

Een speciaal type onder de rubberboten is de RIB: een boot met een aluminiumbodem. Deze rubberboot kan door de stevige onderkant veel gewicht dragen en zorgt door de zwaarte voor een betere ligging in het water. Bovendien is het mogelijk om zware motoren op een RIB te plaatsen waardoor je in hoog tempo door het water kan zoeven. Voor mensen die regelmatig gebruik willen maken van hun rubberboot kunnen het beste kiezen voor een RIB. Ook vissers kunnen gebruik maken van een RIB. Doordat de bodem stevig is kan er zwaar materiaal worden meegenomen. 

Daarentegen kan de opberging van een RIB als lastig worden ervaren. Door de harde bodem kan de rubberboot niet simpelweg worden opgevouwen, waardoor er veel ruimte in beslag wordt genomen. Ook vervoer kan hierdoor lastig zijn. 

Rubberboot met airdeck

De populairste optie binnen de rubberboten zijn de boten met opblaasbare bodem. Deze rubberboten moeten volledig worden opgeblazen wat de vervoering ontzettend makkelijk maakt. Laat alle lucht uit de boot lopen, rol hem op en stop hem in de auto. Ondanks dat de boot geen verharde bodem heeft, kent de rubberboot alsnog veel stevigheid. Met een airdeck is de rubberboot echter minder geschikt voor vissers of honden. Je loopt namelijk meer risico op een lek.

Als je denkt maar een aantal keer per jaar gebruik te maken van je rubberboot, dan is een boot met airdeck een prima optie. Denk je vele dagen te gaan varen met je boot, dan is een RIB wellicht meer geschikt. 

Rubberboten met lattenbodem

De lichtste soort rubberboot beschikken over een lattenbodem. Er zijn meerdere latten in de onderkant verwerkt waardoor er stevigheid wordt gecreërd. Ook deze boten zijn makkelijk te vervoeren: door de losse planten rol je de boot zo op. Een rubberboot met lattenbodem zijn een goedkope optie, maar liggen door hun lichte gewicht minder comfortabel in het water.

- A word from our sposor -

spot_img

Uit welke soort rubberboten kan ik kiezen?