Ga je je woning opknappen? Steeds vaker hebben we daarbij de wens om dit zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Dit is dan ook een goed uitgangspunt. Denk niet in moeilijkheden, maar juist in oplossingen. Er is namelijk een heleboel mogelijk! In dit artikel vind je tips en informatie.
Kwalitatieve materialen
De beste tip om met je te delen: werk met kwalitatieve materialen, zowel binnen- als buitenshuis. Deze materialen gaan immers lang mee. Dit maakt het de investering al gauw waard. Als je materialen niet snel hoeft te vervangen, haal je alles eruit. Dit maakt het ook direct een duurzame keuze. Dit zit ‘m al in de details en afwerkingen, bijvoorbeeld als je het dak opknapt met daktrimmen. Hier werk je onder andere de dakgoot mee af. Voor de dakbedekking is EPDM geschikt: het is bestand tegen extreme temperaturen, ozon en UV-straling. Dit maakt dus dat de kwalitatieve materiaalsoort lang meegaat. Wat is EPDM? EPDM rubber folie is een hightech synthetisch rubber en staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Het materiaal komt van pas op het dak, maar bijvoorbeeld ook bij vijvers en gevelbekleding. EPDM dakbedekking gaat vele malen langer mee dan andere soorten dakbedekking: het dak kan tot zeker vijftig jaar blijven liggen. Daarmee is het dus absoluut een kwalitatieve en duurzame oplossing.
Tweedehands of gerecyclede materialen
Sommige materiaalsoorten wil je het liefst nieuw gebruiken bij de verbouwing, om de optimale levensduur eruit te halen. Maar verder kun je denken aan tweedehands materialen, ongebruikte materialen of gerecyclede materialen. Wellicht heeft iemand in je kringen nog wel een stapel stenen of hout liggen bijvoorbeeld, dat maar niet wordt gebruikt. Dit kun je overnemen, zodat het juist toch van pas komt. Of zoek op marktplaatsen naar gebruikte materialen, die nog een ronde mee kunnen. Steeds meer materialen worden daarnaast gemaakt van oude, gerecyclede materialen: ook dit is interessant om naar te kijken. Zo zijn er immers minder grondstoffen gebruikt om tot deze materialen te komen.
Isolatie van de woning
Isoleer je woning. Dit is namelijk absoluut een duurzame verbetering. Je woning blijft zo ’s winters veel beter warm. En om die reden hoef je dus veel minder te stoken! De kosten van je energierekening gaan omlaag – uiteraard is dit ook een belangrijk voordeel. Hoe minder gas en energie we hoeven te verbruiken in onze huizen, hoe beter dit is voor onder andere het milieu. Isolatie helpt daar aanzienlijk bij, denk aan muur-, dak- en vloerisolatie. Bij een grote verbouwing kun je het allemaal in één keer aanpakken. Of voeg stap voor stap isolatiematerialen toe aan de woning.
Energiezuinige oplossingen
Er zijn verschillende energiezuinige oplossingen te vinden voor een moderne woning. Als je gaat verbouwen, kun je hier direct rekening mee houden. Denk aan warmtepompen en zonnepanelen, waar steeds meer mensen op overstappen. Maar het zit ‘m net zo goed in kleinere energiezuinige oplossingen, zoals een waterbesparende kraan in de badkamer en keuken.
Doordacht plan
Tot slot: werk eerst een doordacht plan uit, waarin je idealiter elk detail opneemt. Een aannemer of projectmanager kan je hier optioneel bij helpen. Waarom dit duurzaam is? Het voorkomt dat je fouten maakt en bepaalde elementen na afloop weer moet aanpassen. Dit wil je immers graag voorkomen. Zo hoef je minder weg te gooien, en loopt het verbouwingsproject ook nog eens minder uit. Een win-winsituatie dus.
Maak er werk van om je woning zo duurzaam mogelijk te verbouwen en op te knappen. De bovenstaande tips kun je alvast gebruiken ter inspiratie!