Koken is ontzettend leuk. Het is een kans om met je handen bezig te zijn en de stress van het dagelijkse leven even los te laten; het is een kans om te experimenteren en jezelf en je smaakpalet uit te dagen steeds nieuwe recepten en combinaties te proberen; én het heeft de kracht om mensen dichter bij elkaar te brengen. Maar hoe begin je nu met koken? Is lekker koken een kwestie van de juiste kruiden en kruidenmixen toevoegen, of zit er meer achter? 

 

Basisbeginsels

 

Het eerste wat je moet weten over koken is dat niemand eigenlijk honderd procent weet wat hij of zij of hen aan het doen is. Natuurlijk zijn er professionele chefs die alles weten over bepaalde ingrediënten, over de toepassingen en smaakcombinaties van sauzen en kruiden en kruidenmixen, maar het blijft het beste om alle regels met een korreltje zout te nemen en te blijven experimenteren (behalve kookregels die voorkomen dat je jezelf in de fik zet, die zou ik wel precies opvolgen). Zodra jij de grondbeginselen van koken begrijpt, kan je zelf gaan experimenteren met de toevoeging van andere ingrediënten en het veranderen van de doseringen. Sommige mensen houden van veel groenten, anderen willen veel kruiden of veel vlees; voor sommigen moet de saus romiger of wateriger, etc. Het is een reis zonder één duidelijke bestemming, en het gaat uiteindelijk om het blij maken van jou en de mensen die je aan tafel wil hebben. 

 

Op weg geholpen

 

Over die mensen gesproken; wat is nu een makkelijk recept waarmee je mensen die je graag rond de tafel hebt helemaal weg kan blazen, zonder al te veel kookervaring? Je bent op het juiste adres; zo maak je een perfecte Butter Chicken.

Marineer je kipstukjes in yoghurt, garam masala, kurkuma, komijn en chilipoeder én een beetje fijngesneden koriander. Fruit wat ui en knoflook in boter en olie en voeg daar dezelfde kruiden aan toe, proevend naar hoe jij het zelf lekker vindt. Voeg een blik tomatenblokjes toe en een kopje crème fraîche en laat alles pruttelen. Blend tot het helemaal glad is, voeg de kip weer toe en laat alles nog een paar minuten inkoken. Voeg na smaak meer koriander, meer kruiden en meer yoghurt toe en serveer met verse koriander, rijst en/of naan. 

 

Die Butter Chicken? Die kun je naar smaak ook weer aanpassen op wat je zelf lekker vindt. Wie weet hou jij van een meer romige saus en voeg je meer boter of zelfs room toe, of wie weet wil je meer groenten en gaat er spinazie in. De mogelijkheden zijn eindeloos!

- A word from our sposor -

spot_img

Een chef in je eigen keuken